Badværelse renovering – Den komplette trin for trin guide

Ring nu;

Badværelse renovering - Den komplette trin for trin guide
Lej Håndværker København og Nordsjælland

Badeværelse renovering og renovering af badeværelset står højt på mange boligejeres ønskeliste. Et flot og funktionelt badeværelse øger oplevelsen af hele huset og øger naturligvis også værdien. Her fortæller vi dig, hvordan du gør, trin for trin ved en renovering af badeværelse, og hvad du skal tænke på uanset som du står for projektet selv, eller hyrer en håndværkere til det. Gå ikke glip af vores tips, der gør badeværelses renoveringen til en god oplevelse for hele familien!

Hvad koster renovering af badværelse?

Prisen på badværelse renovering er vigtig for de fleste, du kan som regel få udført en badeværelse renovering til en pris mellem 2.000-9.000kr pr. kvadratmeter.

Hvor meget koster badværelse renovering materialer?

Badeværelse renovering varierer naturligvis alt efter hvilke materialer og hvilket udstyr du ønsker og hvor stort badeværelset er. Når det kommer til den enkleste standard for renoveringsmaterialer og badeværelsesindretning, ligger materiale prisen på omkring 2.000 – 3.000kr per. kvm.

Men hvis du har høje krav, og er til dansk kvalitet så ligger badværelse renovering prisen på 4.000 til 9.000kr per. kvm og et meget luksuriøst badeværelse med eksklusiv indretning kan nemt koste 10.000 – 20.000kr per. kvm eller mere. 

Dertil kommer lønnen til forskellige håndværkere. Hvis du ikke selv laver nogen del af renoveringen, kan du regne med 4.000 – 9.000kr per. kvm i samlet arbejdsomkostning.

Dette skal du huske, når du hyrer håndværkere til renovering af badværelse

Lej kun håndværkere, som du har tillid til, og som er autoriserede og uddannede til det arbejde, de skal udføre. Bortset fra når det kommer til el og VVS, er der ingen ufravigelig lov, der siger, at man skal hyre håndværkere, men det er stadig en god idé at få hjælp, specialister i renovering af badværelse. 

Tjek at den entreprenør du hyrer til at lægge vandtætningslag og udføre andet følsomt arbejde på badeværelset korrekt. Stol dog ikke blindt på, at den eller de, der kommer, er af den mest præcise slags. Det er bedst selv at være opmærksom på forskrifter og bygningskrav, så du kan følge op og kontrollere, at alt er udført korrekt. Gem alle tilbud, kvitteringer og fakturaer.

Læs mere: Badværelse renovering priser

Råd til en vellykket badeværelse renovering

Planlæg i mindste detalje. Bestil badekar, håndvaske, toiletsæder, kommoder, skabe, håndklæde tørrere med mere, så de er på plads, når rør til el, vand og spildevand skal lægges og vægge forstærkes. Det er godt at kunne styre præcis, hvor gennemføringer og fastgørelse skal foretages.
Tag gerne billeder under arbejdet, beregnet hvis du selv udfører arbejdet eller hyrer håndværkere. Hvis der senere opstår problemer, er det altid godt med dokumentation, som gør kommunikationen med forsikringsselskaber og eventuelt begrænser indgreb for at rette en fejl.

Tænk over belysningen, så du får en belysning, der både er funktionel og behagelig. Udover god generel belysning skal du have ekstra belysning over vasken, hvor du barberer dig, lægger make-up eller ordner dit hår. En velplaceret belysning gør, at du ikke skal møde et unødvendigt træt ansigt i spejlet hver morgen.

Brug kun korrekte materialer ved badværelse renovering: Godkende fliser, korrekt gulvafløb osv. 

Det er tilladt at bruge papirbeklædte gips plader i badeværelser, men mange seriøse håndværkere går stadig ind for vådrumsfliser af helt uorganisk materiale. Alt dette har de håndværkere du hyrer styr på, de burde de i hvert fald! 

Renovering badeværelser trin for trin 

Tips, der gør badeværelset ekstra brugbart 

  • Sæt skjulte stikkontakter inde i overskabe og kommoder til hårtørrere, barbermaskiner og elektriske tandbørster, så du ikke behøver at have disse foran dig. El-udtagene monteres på væggen og derefter saves et hul bag i skabet.
  • Dobbelt håndvask kan være guld værd for at undgå kollisioner på badeværelset morgen og aften.
  • Overvej på større familie badeværelser, om toilettet kan bygges separat, så flere kan bruge badeværelset på samme tid. Det samme gælder brusebadet i teenagefamilier.
  • Planlæg en natbelysning, så både børn og voksne nemt kan finde toilettet uden at skulle lyse i loftet.
  • Nogle dyre kosmetik og medicin bør opbevares koldt. Det bliver mere og mere almindeligt at placere et minikøleskab på badeværelset til disse.
  • Glem ikke en velplaceret stikkontakt til radio eller mobiltelefonoplader.
Brug kun korrekte materialer ved badværelse renovering: Godkende fliser, korrekt gulvafløb osv. 
Brug kun korrekte materialer ved badværelse renovering: Godkende fliser, korrekt gulvafløb osv. 

 

Renovering af badeværelset trin for trin

Renover badeværelse trin for trin. Sådan renoveres badeværelser. Læs vores barværelse renovering guide. Som du kan bruge for at forstå håndværker proceduren lidt bedre.

1. Lav en badværelse renovering budget
Planlæg, mål og tegn. Find inspiration til din badværelse renovering og tænk over, hvordan du vil bruge badeværelset. Prøv forskellige løsninger. Er det muligt at fjerne ting, der generer dig? Hvilken type indretning og finish ønsker du? Hvad koster materialer og håndværkshjælp?

2. Riv det gamle badeværelse ned
Dette er et relativt simpelt trin, som du selv kan gøre. Er du i tvivl om, hvordan du slukker og lukker vand og spildevand, så få hjælp af en VVS’er eller VVS’er. Skal du rive hele interiøret samt vægge og loft ned, skal du leje en container.

3. Overvej situationen ordentligt ved badværelse renovering
Har du et betongulv og skal flytte gulvafløb og afløb, skal du køre op efter disse. Hvis du har et reguleret gulv, skal det muligvis forstærkes for at bære vægten af nye fliser, hjørnebade mv. Hvis du er i tvivl, så kontakt en bygherre eller bygningskonstruktør inden du går i gang med badværelse renovering selv. Hvis du skal lægge fliser, skal du have et stift gulv for at undgå revner. Placer tværbjælker mellem gulvstrøerne og suppler eventuelt med en støbt plade under vandtætningslaget og flydespartel.

4. Forstærk væggene i badværelset
Forstærkninger i væggene til for eksempel et væghængt toilet, er til at anbefale ved renovering af badværelse. Sætter du krydsfiner på alle vægge, bag vådrumspanelerne, vil det meste kunne sættes på disse. Ellers skal du forstærke, hvor der skal monteres noget på væggene.

Badeværelse renovering og renovering af badeværelset er altid en risiko hvis du ikke hyrer de rette fagfolk. 

5. Installer toilet og installer nye vandrør
Monter afløbsrør og gulvafløb. Husk at der skal monteres gulvafløb på gulvet. Moderne vandrør er slidstærke og tåler fx at fryse uden at blive påvirket. De er dog stive og lidt omfangsrige at have med at gøre. Vandrør må ikke splejses inde i væg eller gulv, men skal lægges ubeskadiget. Følg altid leverandørens anvisninger om, hvordan du arbejdet med deres produkter. Husk også at VVS arbejde er autorisationskrævende arbejde i Danmark. Badeværelse renovering og renovering af badeværelset er altid en risiko hvis du ikke hyrer de rette fagfolk. 

6. Elinstallation vedrørende renovering af badværelse
Elektrikeren skal udføre al ledningsføring og tilslutning af el, men du kan selv installere el-rør og el-bokse. Har du spotlights i loftet, skal du montere beskyttelsesdæksler (“spande”) for at opfylde brandkravene. Transformatoren skal være tilgængelig via en dør i væggen eller inde i et skab. 

Læs mere: Nyt el i badværelse pris.

7. Læg fliser, eventuel gulvvarme og flydespartel
Tilføj gulvvarmen. Har du brug for vandbåren gulvvarme, bruges specielle brædder med riller til varmeslangerne og de plader de skal placeres i. Hver sløjfe er baseret på en fordeler, der tilsluttes en pumpe. Fordeleren skal være tilgængelig bag en dør eller skabslåge. Læg eventuelt vådrumsplade, hvis du skal bruge fliser.

Flydespartelmassen er et vigtigt skridt, fordi det er nu, du sikrer det korrekte fald mod gulvafløbene. Hvis du føler dig usikker, så få hjælp til dette trin.

8. Monter panelerne i badeværelset, de der er på vægge og loft
Monter evt. krydsfiner og gips eller vådrumsplader. Du skal bore huller til el-dåserne. Den nemmeste måde at gøre dette på er med en hulskærer på boret. Skal du bore i mere end et par el-bokse, kan det betale sig at købe en såkaldt hulfinder (type Hole-in-one), hvor der sættes en magnet i el-boksen inden vægpladen skrues op. Så er det nemt at lokalisere kassen med en anden magnet og bore det helt rigtige sted. Det sparer en masse frustration og den lejlighedsvise kasserede disk!

9. Monter vandtætningslaget og tilføj eventuel elektrisk opvarmet gulvvarme
I dag er det eneste godkendte vandtætningslag under fliser en type folie, der skal monteres i hele vådzone 1. Vådzone 1 omfatter hele bruseren, hele gulvet og en meter på den nederste del af væggen. Det er vigtigt at det er korrekt når du monterer vandtætningslaget, det er bedst at få hjælp fra en der følger de brancheregler der findes. 

Der er mange forskellige foliesystemer at vælge imellem, så sørg for at vælge et der er godkendt. Læs monteringsvejledningen på det system din håndværker vælger, så du får en idé om, at det er udført korrekt. Tjek også, at håndværkeren bruger et og samme system gennem hele processen og ikke blander flere. Alle foliesystemer er testet med deres specifikke kemiske struktur. Aftal med din håndværker som du ønsker at hyre til renovering af badværelse, at han virkelig kan lægge de fliser, du ønsker. En almindelig fejl er, at glemme at følge op på håndværkerens arbejde vedrørende renovering af badeværelse. Sørg altid for, at arbejdet kan udføres korrekt.

10. Indret dit færdigrenoverede badværelse 
Endelig er det tid til at få alle møblerne på plads! Toilet, bruser, håndvask osv. sættes på plads og tilsluttes. Kommoder skrues af og skabe sættes på plads. Elektriciteten er tændt. Dit badeværelse er klar til brug!

Pris badværelse renovering

Udfyld formularen og få en pris på
badværelse renovering i København og Nordsjælland

Lej Håndværker

Lej Håndværker

I vores blog finder du masser af nyheder og artikler bestående af gode råd, gør-det-selv-tips samt info om Lej Håndværkers ydelser